• Registracija
početak  //  Aktuelno Aktuelno iz društva

Centralna manifestacija obilježavanja Dana armije u organizaciji Saveza demobilisanih boraca TK-a, u Srebreniku je održana centralna manifestacija obilježavanja 22. godišnjice formiranja Armije RBiH. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti, Udruga Bošnjaka branitelja Hrvatske iz Zagreba i Splita, Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a, Oružanih snaga BiH, te oko 350 predstavnika boračkih organizacija s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distriikta BiH i iz Podrinja.

Nakon svečanog postrojavanja na Gradskom poligonu, upriličen je svečani defile svih učesnika manifestacije ulicama Srebrenika, a potom su brojne delegacije polaganjem cvijeća na centralno šehidsko spomen-obilježje odale dužnu počast poginulim braniteljima BiH. Održana je i svečana akademija, na kojoj su evocirane uspomene na 15. april iz 1992. godine, kada je i zvanično formirana Armija Republike BiH. 

U Brčko distriktu BiH obilježavanje Dana Armije BiH, obilježen je polaganjem vijenaca i cvijeća, te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko, na Centralnom spomeniku u centru gradu, i centralnom mezaristanu u G.Rahiću.

Obilježavanje 22.godišnjice, upriličila je koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH u Brčko distriktu BiH, a vijence i cvijeće su položili, te učenjem El-Fatihe odali počast šehidima i poginulim borcima, predstavnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti, političkih stranaka i udruženja, kao i saborci i članovi porodica.

 

29. februara i 1. marta 1992. održan je referendum o nezavisnosti Bosnei Herecegovine. Na ovom referendumu 99,44% građana je glasalo za suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od ukupnog broja glasača 3.253.847 na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo "za" suverenu Bosnu i Hercegovinu. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države.

Srpska demokratska stranka bojkotovala je referendum i u mnogim mjestima u kojima je ona kontrolirala, nije bilo dozvoljeno otvaranje glasačkih mjesta.

1. marta 1992. godine, BiH proglašava svoju nezavisnost. Tada srpske paravojne formacije, kao odgovor na referendum, postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima dolazi i do oružanih sukoba.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravi ratni požar, koji je prouzrokovao
ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

"Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH 1992.-1995. Brčko distrikta BiH”,svim, našim članovima, simpatizerima, prijateljima, udruženjima, građanima BiH,-ČESTITAMO DAN NEZAVIZNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

Boračkom prošlošću mnogi se hvale no dosadašnje revizije pokazuju da svaki borac u našoj zemlji ima po imenu i prezimenu tačno definisan angažman u ratu. Statistika pokazuje da

je iz rata izašlo oko 220 000 boraca dok ih je sada oko 550 000.

Revizija se trenutno spovodi za kategoriju ratnih vojnih invalida, dok boračka kategorija još uvijek nije pod lupom revizije. Ona koja se sprovodi ide svojim tokom. Inače Savez boraca Federacije BiH podržava reviziju u okviru njenih zakonskih regulativa. Podaci pokazuju da je iz rata izašlo oko 220 000 boraca dok ih je sada 550 000. Razlika od 330 000 je impozantna a u Savezu smatraju da je većina tih ljudi status borca ostvarila na neki drugi način.

«Sigurno da je revizija neophodna za sve kategorije boračkih populacija, reviziaj koja je u okviru zakona, koja je regularna. Samo tako će pravi borci dobiti status kakav zaslužuju», kaže za RTV Slon Omer Helda – predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH.

Sa revizijom se neki i neslažu, ističe federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez. Među njima prvenstveno navodi pojedine medije i političke partije koje su radi izbora dijelile sredstva MMF-a i Svjetske banke.

«Mi smo negdje oko sedam hiljada već izveli iz prava i to je velika cifra obzirom na sve zapreke koje nam mnogi prave», kaže za našu kuću ministar Helez.

Za ovoliki broj boraca je teško izganjati povlastice, pojašnjava Helda. Demobilisani borci za sada nemaju nikakvih isplata dok to pravo trenutno ostvaruju samo porodice šehida i poginulih boraca. Kako ističu, njihova prava ukinuta su još 2010. godine. Kada je u pitanju Zakon o povoljnijem penzionisanju, demobilisani borci ovim zakonom nisu bili obuhvaćeni, no sada su uspjeli ostvariti to pravo. Kako ističe Helda, od prvog januara 2014. godine, pripadnici ove kategorije će ga početi i ostvarivati.


(RTV Slon)

 


Na Dan nezavisnosti BiH,prvog marta (subota) u Gornjem Rahiću će se i zvanično otkriti spomen obilježje poginulim pripadnicima 215 Viteške motorizovane brigade Armije BiH iz Gornjeg Rahića.

 

Program;

  • Proučit će se Tevhid poginulim pripadnicima u džamiji u Gornjem Rahiću sa početkom u 11 sati.
  • Otkrivanje spomen obilježja u centru Gornjeg Rahića uz prigodan program sa početkom u 12:15 minuta.

Pozivaju se svi žitelji mjesne zajednice Gornji Rahić kao i drugih mjesnih zajednica da svojim prisustvom uveličaju ovaj nesvakidašnji skup, jer to naši pali borci zaslužuju i to je ono najminimalnije što možemo u ovom trenutku učinit.

 

Sekcija penzionzionisanih boraca  ¨Udruženja demobilisanih boraca ARBIH 1992-1995¨ Brčko distrikta BiH, uputilo je protesno pismo koje objavljujemo u cjelosti.

Do sada nebrojeno puta obraćali smo se Vama, vodili razgovore oko ispravljanja ove, NEDOPUSTIVE GREŠKE ,pa i SRAMOTNE ČINJENICE, koja je učinjena borcima ARBIH I pripradnicima HVO U Brčko distiktu BiH.

Podsjećamo, penzionisani borci ARBiH i dragovoljci i veterani domovinskog rata HVO u Brčko distiktu BiH, penzionisani po kriterijima Vlade Federacije BIH, koji imaju staž u FBIH I RS-a, potpali su pod poseban obračun penzija ( Sporazum),pa borci i branitelji u Brčko distriktu BiH, kojih ima 135, imaju penzije u iznosu od 40 do 150 km (ispod minimalne 310.72km)!

Tražili smo da se ova boračka kategorija izuzme iz Sporazuma između Federacije BiH i RS-a, i da se borci ARBIH i dragovoljci i veterani HVO iz Brčkog svrstaju u sveobuhvatni Zakon,sa svim drugim borcima, čije je donošenje u toku.

Obzirom da nas do sada niko nije obavijestio o ishodu razgovora, kao i tome da li će ova kategorija biti uvedena u Zakon, koji treba da se usvoji, i obzirom da smo svjedoci da se problem rješava dolaskom i protestom pred Vladm Federacije BiH , NAJAVLJUJEMO da ukoliko se ne ispravi tuđa greška prema borcima i braniteljima iz Brčko distirkta BIH , koji su se borili za ovu državu, doći ćemo pred Vladu Federacije, jer drugog načina, očito da nema!

Na ovaj način su oni koji su se borili za slobodu ove države krajnje PONIŽENI, DISKRIMINISANI, OSRAMOĆENI I DOVEDENI NA RUB EGZISTENCIJE!
U koliko se ne ispravi ova greška, GLAVNI KRIVAC bit će Vlada Federacije BiH, Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.U nadi da ćete nam pozitivno odgovoriti i ispraviti ovu krajnje nedopustivu, i STRAŠNU NEPRAVDU u ime boraca / branitelja iz Brčkog, unaprijed hvala!
Dostavljeno:
- Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odrbrambeno-oslobodilačkog rata (ministar Zukan Helez)
- Vlada Federacije BiH ( premijer Federacije Nermin Nikšić)
- FEDERALNA TELEVIZIJA (FTV)
- BHT

 

Donirajte

SAVEZ DEMOBILISANIH BORACA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA 1992.-1995. FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE UDRUŽENJE DEMOBILISANIH BORACA ARMIJE RBiH 1992.-1995. BRČKO-DISTRIKT Broj ž.r. 141-601-00086373-27 Bosna Bank International d.d. Sarajevo filijala Brčko ili Putem našeg PAY-PAL računa
Currency:
Amount:
Zahvaljujemo